29 Nisan 2014 Salı

Güneş lekesi neden oluşur?

Oluşumunda bir çok etken bulunmaktadır. En ehemmiyetli iki etken genetik yatkınlık ve ultraviyole (Görünmeyen zarar veren güneş ışınları) ışınlarına maruz kalmaktır. Bunun dışında gebelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar, ilaçlar ve guatr hastalığı diğer nedenler arasında bulunur. Güneş ışınları yalnızca kirlerin oluşumuna değil, oluşmuş kirlerin üzerinde karartıcı tesir ile kirlerin artışına da kapı aralar.

Güneş kirinin rehabilitasyonu nasıldır?

Doktor tarafından, özel bir ışık olan wood ışığı incelemesi ile kirlerin derinin hangi tabakasında olduğu, derecesi değerlendirilir ve neticeye göre rehabilitasyon seçenekleri hastayla beraber belirlenir. Çoklukla uzun müddetli bir tedavi gerekir.

Gebelik ve lohusalık döneminde tedavide güneş savunmalar ve bu döneme uygun krem tedavileri ile hudutlu tutulur. Genel tedbirler olarak güneşten kaçınılmalı, kozmetik ürün ve güneş duyarlılığı yapacak ilaçlar sınırlandırılmalıdır. Güneşten savunucu ürün doktorunuzun önerdiği, en az 15 faktörlü, hem UV-A hem UV-B savunmalı krem olmalı, yaz ve kış 4 mevsim kullanılmalıdır.

Tedavi emeli ile sıklıkla kullanılan kimyevi soyucular arasında; hidrokinon, tretinoin, azeleik asit ve kojik asit içeren ürünler gelmektedir. Bu ajanlar ile tedavi müddeti tek kimyasal ürün kullanıldığında uzun müddet alabilmektedir.

Kimyasal peeling de hastalığın tedavisinde etkilidir zira derinin üst tabakasının soyulması ile kir nedeni olan melanin pigmenti ağır ağır kaybedilir. Tedavide derin peelingler yan etkiler nedeni ile seçenek edilmemektedir. Peeling emeliyle kullanılan ürünler arasında alfa hidroksi asitler (AHA), fenol, beta hidroksi asitler, kojik asitler ve salisilik asitler bulunur. Kimyasal peelingler topikal kimyasal soyucular ile birlikte kullanılabilir. Peeling ajanının türüne göre 3-8 seans arasında tedavi uygulanır. En sık görülen yan etki kızarıklık, kabuklanma ve ciltte hassasiyettir, bu etkiler de 3-10 günde gerilemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder